Projekt školní družiny „ Za pokladem Mikuláše Dačického“ je v plném proudu

05.03.2024 08:08

Představit naše krásné město, Kutnou Horu, jako centrum historických událostí, významných osobností, které se tu narodily, žily a působily… Nádherné památky opředené místními pověstmi… Téměř zapomenutá řemesla, která nesměla ve středověku v žádném městě chybět…. Alchymisty, horníky, mincmistry a pregéře…. Cílem celoročního projektu je zkrátka naučit děti hrou vnímat naše město, jako to nejkrásnější, ve kterém máme čest žít.

První polovinu máme za sebou, setkali jsme se s panem Mikulášem Dačickým, který nás vyzval k soutěži o stříbrňáky za splněné úkoly. Sedm cechů se každý měsíc snaží získat co největší počet „stříbrných“, aby jejich cesta k pokladu byla úspěšnější. S klíčem od truhly s pokladem nás navštívil mnich Antoň ze sedleckého kláštera, Rozina Ruthardová, Meluzína od kostela sv. Jakuba, pro další klíč jsme si došli k panu J.K. Tylovi do jeho divadla...

První polovinu našeho putování uzavřelo dne 22.2.2024 slavnostní vyhlášení měsíčních aktivit v nádherném historickém zasedacím sále Vlašského dvora. Paní mincmistrině  (Andrea Kapounková – ředitelka průvodcovské služby) spolu s pregéřem Tomášem připravili slavnostní předání cen a v pořadí již pátý klíč od truhly s pokladem. Pozvání přijala i paní místostarostka Kateřina Špalková, která dětem ceny osobně předávala.

Celoroční projekt je v plném proudu a nám se k veliké radosti nabízí další velmi zajímavé programy pro naše „malé řemeslníky“, také  možnosti návštěv těch nejkrásnějších historických památek našeho města s neobvyklými průvodci.

odkaz na fotografie z Vlašského dvora :

 https://drive.google.com/drive/folders/1JymeFACFRrTeHV67ssLG_oTdlLfbMP3x

https://www.svoboda.info/galerie/vsedni-zivot/foto_zaci-z-kutnohorske-masarycky-odemkli-dalsi-zamek-z-truhly-s-pokladem/

Video : https://www.facebook.com/kutnahora/videos/1459029838381095/